Om The Magic Forest

The Magic Forest är en ljuspark som förvandlar Stadsparken i Örebro till en magisk plats i vinter. Parken fylls av färgsprakande LED-lampor och fantasifulla ljusinstallationer. Varje kvart visas en ljusshow där lamporna leker till ett unikt musikklipp. Som besökare kan du utöver den magiska upplevelsen också njuta av både varma drycker och något gott att äta.

Det finns ett antal spännande nyheter i ljusparken i år. Några av fjolårets större installationer utbytta och ersatta med nya upplevelser. Nytt är också att det kommer finnas roliga interaktiva stationer där besökarna själva kan delta i installationen och ta bilder.

En stor nyhet till 2022 är att Örebrokompaniet och Örebro konstskola startat ett samarbete där 4–5 elever skapar och installerar egna ljusverk i parken.

Utomhusevenemanget är öppet den 9–31 december kl. 16:00-20:00 och har fri entré. Med endast ett stenkast från centrum, rekommenderar vi att du åker kommunalt, går eller cyklar.

The Magic Forest är ett evenemang som genomförs under tre år med målet att göra Stadsparken till en attraktiv park även vintertid. Ett besöksmål för turister och en mötesplats för örebroare. Det ska vara öppet och tillgängligt för alla, och därför är det kostnadsfritt för besökarna. Evenemanget arrangeras av Örebrokompaniet.

 

Frågor och svar kring elförbrukningen

Fråga: Med tanke på rådande elsituation, hur motiverar ni beslutet att genomföra The Magic Forest?
Svar: Örebro kommun och de kommunala bolagen genomför tillsammans, och var för sig, ett flertal åtgärder för att minska elförbrukningen. Varje åtgärd vägs också mot totalen. I beaktande tas även socioekonomiska faktorer som folkhälsa, trygghet och trivsel. Samt näringslivsekonomsiska faktorer som till exempel hotellnätter och restaurangbesök. I den kontexten och i det sammanhangen har det fattats beslut om att genomföra The Magic Forest, med vissa justeringar för att minska elförbrukningen.

Samtidigt följer Örebrokompaniet utvecklingen och berörda myndigheters direktiv noggrant. Skulle läget förändras så kan även beslutet om att genomföra The Magic Forest komma att ändras.

Fråga: Vilka åtgärder genomför Örebrokompaniet för att minska elförbrukningen?
Svar: Parken kommer vara upplyst 21 dagar mindre än planerat. Vissa justeringar i parkens utformning och innehåll genomförs även för att agera mer energismart. På det planerade mattorget ersätts matvagnarnas elanvändning med bland annat stekbord, kylar och frysar på gasol. I sammanhangen bör också nämnas att delar av den ordinarie belysningen Stadsparken släcks under evenemangsperioden.

Fråga: Hur mycket minskar elförbrukningen och hur mycket el går det åt?
Svar: Alla lampor som används för att lysa upp parken är moderna LED-lampor vilket innebär att de är väldigt energieffektiva.

I fjol förbrukade ljusparken sammanlagt 1381kWh. Vilket motsvarar hälften av vad en normalstor villa förbrukar under samma period. 100.000 örebroare och turister besökte parken förra året, vilket innebär att elförbrukningen var 0,013 kWh per besökare. Det motsvarar att använda en mikrovågsugn 30 sekunder.

Genom att planera om upplägget för 2022 och genomföra ovan nämnda åtgärder förväntas elförbrukningen för ljusparken bli 50% lägre än enligt ursprungsplanen.

Genom att förändra upplägget för mattorget kommer ytterligare en stor besparing göras.

I sammanhanget bör också nämnas att delar av den ordinarie belysningen Stadsparken släcks under evenemangsperioden viket innebär en besparing på c:a 200 kWh.